سوالات و اشتباهات رایج حقوقی

خیر، چه پسر و چه دختر تا 7 سالگی نزد مادر خواهند بود.

 حضانت به معنای مراقبت جسمی و فیزیکی از کودک و صغیر است اما ولایت به معنی رسیدگی به امور حقوقی مالی و غیر مالی کودک است که فقط بعهده پدر یا جدّ پدری ست.

به طور مثال کودک ۵ ساله اگر بخواهد حساب بانکی اش را خالی کند یا معامله ملکی انجام دهد بحث ولایت به میان می آید.

پس از ۷ سالگی و تا رسیدن فرزندان به سن بلوغ، اولویت حضانت آن‌ها با پدر است و آن‌ها پیش پدر خود زندگی خواهند کرد.

بله تعلق می گیرد، و هیچ تفاوتی با فرزند عقد دائم ندارد.

فقط مهریه تعلق می گیرد، ارث و نفقه تعلق نخواهد گرفت.

خیر، تا مادامی که "زمان" در عقدنامه تعیین می شود، عقد نامه دائم تلقی نمی گردد.

ماه‌های حرام عبارتند از محرم، رجب، ذی‌القعده و ذی‌الحجه.

بنابراین ماه‌های رمضان و صفر، جزء ماه‌های حرام نیستند.

خیر،دیه در ماه‌های حرام ۲ برابر نمی‌شود. ۲ برابر شدن یعنی دو دیه کامل؛ در حالی که طبق ماده ۵۵۵ قانون مجازات اسلامی،نهایتاً یک‌سوم دیه نیز باید اضافه شود که به آن «تغلیظ دیه» گفته می‌شود. تغلیظ از همان ریشه غلظت است یعنی به نوعی دیه، غلیظ‌تر و بیشتر می‌شود.

منقول: مالی که قابل حرکت دادن و حمل و نقل از محلی به محل دیگر باشد.

غیر منقول:  مالی که قابل حرکت دادن و حمل و نقل از محلی به محل دیگر نباشد.

در ‌واقع زنا یک جرم "حدی" است و در آن زن و مرد نامحرم با یکدیگر رابطه جنسی دارند.

اما روابط از نوع نامشروع شامل روابط فیزیکی مانند بوسه، بغل، دست دادن، هم آغوش شدن و مواردی نظیر اینهاست که به رابطه جنسی منجر نشود.

دادسرا، وظیفه کشف جرم را بر عهده داشته ولی دادگاه، چنین مسئولیتی ندارد.

به بیان دیگر، دادسرا موظف است، در مورد مجرمیت یا عدم مجرمیت متهم، تحقیق کند و قرار مجرمیت را طی کیفر خواست، به دادگاه، ارسال نماید. سپس، دادگاه کیفرخواست را بررسی نموده و حکم مقتضی را صادر می کند.

باتوجه به  مقررات حاکم روابط موجر و مستاجر، هزینه های تعمیرات را باید به دو دسته کلی و جزئی تقسیم بندی کرد، هزینه های جزئی ساختمان بر عهده مستاجر و هزینه های کلی برعهده مالک منزل است.

تمامی هزینه های کلی و تعمیرات اساسی برای ساختمان بر عهده ی مالک است برای مثال  خرابی آسانسور ، تعمیرات اساسی موتورخانه، عایق بندی پشت بام و ...

همچنین هزینه های عمرانی در قسمت های دیگر اعم از فضای مشترک و فضای اختصاصی هزینه رفع مشکل فاضلاب در بدو ورود مستاجر به محل و هزینه عوارض نوسازی شهرداری نیز به عهده مالک می باشد.

در بند ب تبصره ۶ قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق پیشبینی شده است که «  دادگاه با توجه به سنوات زندگی مشترک و نوع کارهایی که زوجه در خانه شوهر انجام داده و وسع مالی زوج، دادگاه مبلغی را‌ از باب بخشش (‌نحله) برای زوجه تعیین می‌کند». در خصوص نسخ این ماده اختلاف نظر وجود داشت تا آنکه ماده 58 قانون حمایت از خانواده مصوب 1391 مقررات نقض شده را احصا نمود و ماده صدرالذکر در زمره موارد نقض شده نیست. بنابراین باید نظر بر بقای وجود این حق داشت. با این وصف، زوجه در صورتی استحقاق دریافت نحله را دارد که اولا دادخواست طلاق به درخواست زوج باشد و زوجه متقاضی طلاق نباشد و در مرتبه دوم زوجه اجرت المثل بابت سنوات زندگی مشترک دریافت نکرده باشد و بعد از دریافت نحله نیز مطالبه اجرت المثل کارهای ایام زناشویی ممکن به نظر نمی‌رسد.

خیر، تنها بر یک سوم اموال خود حق وصیت دارد.

خیر، در واقع هرگاه شخص وصیتی کند که به موجب آن بخواهد یک یا چند نفر از ورثه را از ارث محروم کند چنین وصیتی صحیح و قانونی نیست.

مهریه عندالاستطاعه: به توانایی مالی مرد وابسته است و هر زمان که زن بخواهد نمی‌تواند آن را دریافت کند.

مهريه عندالمطالبه: بلافاصله پس از عقد نکاح برای زن قابل دادخواست بوده و می‌تواند هر زمان که بخواهد آن را مطالبه کند.

بله، پرداخت مهریه تحت هر شرایطی لازم الاجراست.

خیر، رانندگی بدون داشتن گواهینامه جرم است اما اگر راننده دچار تصادف منجر به فوت شود صرف نداشتن گواهینامه، عمل وی قتل عمد محسوب نمی‌شود.

خیر، حمل و خرید و فروش آن هم جرم است.

خیر، فرزندان از نظر قانونی تعهدی به پرداخت بدهی والدین ندارند.

نفقه در فرهنگ لغت به معنای خرجی و هزینه‌های ضروری برای تأمین مایحتاج زندگی است. ، براساس ماده 1200 قانون مدنی نفقه پدر و مادر بر عهده فرزندان و در درجه بعد بر عهده نوه است و جنسیت فرزندان تاثیری در این موضوع ندارد.

همچنین براساس ماده ۱۱۹۷ قانون مدنی: کسی مستحق نفقه است که ندار بوده و نتواند به وسیله‌ی اشتغال به شغلی وسایل معیشت خود را فراهم نماید. بنابراین پرداخت نفقه پدر یا مادری که استطاعت مالی کافی جهت گذران زندگی خود را ندارند و همچنین توانایی انجام هیچگونه کار و کسب در آمدی را ندارند، در ابتدا بر عهده فرزند یا فرزندان آنان و بعد نوه آنان می باشد.

طبق احکام ارث زوجه از "قیمت زمین" ارث می برد اما از عین زمین متعلق به همسر متوفی خود ارث نمی برد و قیمت زمین در زمان فروش یا تقسیم ترکه میان وراث باید به زوجه پرداخت شود. ارث زوجه یک هشتم از قیمت زمین در صورتی که متوفی فرزند داشته باشد و  یک چهارم از قیمت زمین، در صورتی که متوفی فرزند نداشته باشد، است.